Sağlık Bilimleri Fakültemizde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Farkındalık Paneli Yapıldı

Yayın Tarihi : 02.12.2024

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesinde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Farkındalık Paneli düzenlendi.

Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu'nda yapılan etkinliğe, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yurdagül Erdem, Yahşihan Halk Eğitim Merkezi İşaret Dili Tercümanı Funda Othan, akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimiz katıldı.


Doç. Dr. Kübra Arslan'ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Engelsiz Yaşam Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Fatıma Zeynep Belen, Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Vergili, Sosyal Çalışmacı ve Aile Danışmanı Büşra Altaş ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sosyal Hizmet Anabilim Dalı Yüksek Lisans öğrencimiz Hacı Çalışkan, konuşmacı olarak yer aldı.


 Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz yaptı.


Devletimizin gösterdiği hassasiyetle birlikte engelli vatandaşlarımıza yönelik önemli çalışmalar yapıldığını ve toplumsal farkındalığın giderek arttığını ifade eden Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü, bir güne bir haftaya sığdırılamayacak kadar önemli bir konudur. Aynı sokaklarda bulunduğumuz, aynı sosyal ortamları paylaştığımız özel gereksinimli bireylerle ve aileleriyle toplumsal açıdan aslında bir ve beraberiz. Üniversite olarak 2-5 Aralık tarihleri arasında bu konuyu değişik yönleriyle ele alan çeşitli etkinlikler planladık. Dün yaptığımız programda engelli bireylerin ailelerini ve ruh hallerini, süreçle başa çıkma yöntemlerini konuştuk. Engelli ya da süreğen rahatsızlığı olan bir bireyle hayatı paylaşmak kolay değil. Rahmetli annem, ömrünün son 7-8 yılını alzheimer hastası olarak geçirdi. Tanıyı aldığınız anda sizlerin de hayatınız değişiyor. ‘Anneniz alzhimer’ denildiği zaman hayat benim için bambaşka bir yere döndü. Bu toplantılar bizlere farkındalık kazandırması bağlamında çok önemlidir. Çünkü hepimiz bir engelli adayıyız. Bir sonraki toplantıda ne şekilde buluşacağımızın, bir sonraki nefesimizi alıp verebileceğimizin bir garantisi yok. Engelli bireylerin bizden istedikleri şey; onlara acımadan bakarak normal hayatın içerisinde oldukları gibi kabul edip, özellikleri ile baş tacı etmemizdir. Yıllar önce haberlerde maalesef engelli bireylerin zincirlendiğini, sosyal hayata dâhil edilmediğini ve odalara kapatıldığını görüyorduk. Çok şükür ki o günlerden bu gibi etkinliklerin artarak yapıldığı, konu ile ilgili farkındalığın arttığı günlere geldik. Devletimizin de gücünü göstererek engelli bireyleri daha görünür yapma gayreti, 2022 Dünya Kupası Şampiyonu olan Türkiye Ampute Millî Futbol Takımımız örneğinde olduğu gibi uluslararası başarılar ve şampiyonluklar ile bizlere döndü. Panelin hazırlanmasında emeği geçenlere ve etkinliğimize katılan sizlere gönül dolusu teşekkürlerimi iletiyorum.” dedi.


Öğrencilerimizin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ile ilgili duygu ve düşüncelerini işaret dili ile anlattığı videonun izlenmesinin ardından panele geçildi.


Üniversite öğrencilerinin engelli bireylere yönelik algılarının incelenmesi konusunda elde ettiği sonuçları paylaşan Sosyal Hizmet Anabilim Dalı Yüksek Lisans öğrencimiz Hacı Çalışkan, “Bireyin eğitimi, toplumun en temel yapı taşı olan ailede başlar. Bu nedenle engelli bireylere yönelik algılarda olumlu yönde değişim sağlaması için ebeveynlere yönelik farkındalık yaratıcı içerikler oluşturulmalıdır. Eğitim kurumlarında engellilik algısı hakkında çocukların düzeylerine uygun eğitimler verilmesi, üniversitelerde ise bölüm ve programların ders müfredatlarına engellilikle ilgili konu ve derslerin eklenmesi gerekir.” dedi.


Engelsiz Yaşam Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Fatıma Zeynep Belen, Engelsiz Yaşam Birimi hakkında sunum eşliğinde bilgi verdi. Doç. Dr. Fatıma Zeynep Belen, “Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz başkanlığında faaliyet gösteren birimimiz; engelli öğrencilerin idari, fiziksel, barınma ihtiyaçları ile sosyal ve akademik alanlarla ilgili ihtiyaçlarını tespit etmek ve bu ihtiyaçların karşılanması için yapılması gerekenleri belirleyip, yapılacak çalışmaları planlamak, uygulamak, geliştirmek ve yapılan çalışmaların sonuçlarını değerlendirmek amacıyla kurulmuştur.” dedi.


Üniversitemiz Merkez Kütüphanesinde ve Danışma Rehberlik Uygulama Araştırma Merkezinde özel gereksinimli öğrencilerimize  verilen hizmetleri anlatan Doç. Dr. Fatıma Zeynep Belen, konuşmasının devamında engelli öğrencilerin hak ve sorumlulukları ile YÖK Engelsiz Üniversite bayraklarımız hakkında bilgi verdi. Engelsiz Yaşam Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Fatıma Zeynep Belen’in konuşması, Yahşihan Halk Eğitim Merkezi İşaret Dili Tercümanı Funda Othan tarafından işaret dili ile katılımcılara aktarıldı.


Panel, Sosyal Çalışmacı ve Aile Danışmanı Büşra Altaş’ın “Özel Gereksinimli Bireyler için Sağlık ve Sosyal Hizmetlere Ulaşım” konulu sunumu ile devam etti.


Özel gereksinimli bireylerin sağlık ve sosyal hizmetlere erişiminde zorluklar ve düzenlemeler, özel gereksinimli bireylere yönelik yaklaşımda temel modeller ve Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi konularına değinen Büşra Altaş, “Tarih boyunca özel gereksinimi olan bireylere yönelik farklı uygulamalar yapılmış, modern dünyada ise sosyal devlet anlayışı kapsamındaki hizmetler çeşitlilik kazanmıştır. Sorunların çözümü ve özel gereksinimli bireylerin sağlık hizmetlerinden daha kolay faydalanabilmesi için politika belirleyicilerin, yerel yönetimlerin ve hastane yöneticilerinin gerekli önlemleri alması gerekmektedir. Tom Shakespeare’nin “Disability Rights and Wrongs” adlı kitabında savunduğu gibi, engellilik bireysel bir eksiklik değil; geniş toplumsal ve politik bağlamlarda değerlendirilmesi gereken bir olgudur.” dedi.


Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özge Vergili, engelsiz yaşam yolculuğunda fizyoterapinin önemi hakkında dinleyicilere bilgi verdi.


Doç. Dr. Özge Vergili, “Fizyoterapi rehabilitasyon süreci, sağlıklı veya hasta bireyin aile ve topluma özgü fizyoterapi sağlık gereksinimlerinin belirlenmesi, hizmet alan odaklı, fizyoterapi ve ilişkili rehabilitasyon hizmetlerinin verilmesinde kullanılan sistematik ve bilimsel bir sorun çözümleme yöntemidir. Dünya Fizyoterapi Konfederasyonu’nun dünyaca kabul edilmiş politikalarına dayanarak bir fizyoterapist; bireyin sağlık durumuna ait sistemli, kapsamlı ve sürekli veri toplayarak bireyi değerlendirir. Değerlendirme bulgularına göre fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımları açısından karar verir. Fizyoterapi tanımlaması yapar, prognozu (öngörü) belirler ve fizyoterapi girişimlerini uygular. Fizyoterapi ve rehabilitasyon yaklaşımları açısından hastanın ihtiyaçlarını belirler ve gerektiğinde diğer sağlık profesyonellerine yönlendirir, girişimleri uygular.” şeklinde konuştu.


Genel değerlendirme yapan Moderatör Doç. Dr. Kübra Arslan, konuşmacılara katılımları ve verdikleri değerli bilgiler dolayısıyla teşekkür etti.


Panel sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Erol Yılmaz tarafından Doç. Dr. Kübra Arslan, Doç. Dr. Fatıma Zeynep Belen, Doç. Dr. Özge Vergili, Sosyal Çalışmacı ve Aile Danışmanı Büşra Altaş, Yüksek Lisans öğrencimiz Hacı Çalışkan ile Yahşihan Halk Eğitim Merkezi İşaret Dili Tercümanı Funda Othan’a teşekkür belgesi verildi.


Program, günün anısına fotoğraf çektirilmesi ile sona erdi.